jump to navigation

Aku dan pelajar AF sama saja… (Tidak fokus dan main-main) June 20, 2008

Posted by menadahhidayah in Uncategorized.
trackback

Yezzaa… aku juga menonton AF, paling kuminati komen pengkritik, lepas itu aku pula menjadi pengkritik harian mereka apabila aku menonton diari. Pelajar ini main-main, pelajar itu tak fokus, pelajar itu harap glamour saja….

 

Minggu berlalu, setelah sama-sama mengikuti kelas mereka bersama Fauziah Nawi dan kebanyakkan komen pengkritik begitu melekat di hatiku. Sampai lah satu minggu aku sendiri malu.

 

Kenapa?

 

Kerana sebelum AF bermula aku sudah mempunyai kesedaran, bahawa doa lepas solat ku hanya sekadar melepas batuk ditangga! Tidak ku fahami apa butir perkataan arab ku luahkan. Lantas sekadar ala kadar dan cepat-cepat aku raup tanganku dengan harapan Allah memakbuli doaku. Mana mungkin…. Bisik hatiku.

 

Lantas ku dapatkan sumber dari buku kecil terbitan Pusat Pungutan Zakat Wilayah Persekutuan. Di dalamnya ada doa lepas solat. Ku hafali dan kuhayati maknanya. Tetapi aku sudah tua, hafalan aku begitu lembap…..

 

Kini AF sudah habis, aku masih dengan doa aku yang tidak habis lagi ku hafal! Memalukan!!!!!

 

Kalau budak AF yang diberi lebih 10 lagu boleh ingat kenapa aku tidak? Sedangkan aku hanya satu doa yang seharusnya aku ingat… dan seharusnya aku dapat hayati kerana itu permohonan aku kepada Yang Maha Kuasa, lima kali sehari. Aku terkesima, kerana aku tidak fokus dan tidak menghayati … malah aku mempermainkan permohonan ku kepada Allah! Bagaimana Allah mahu memakbulinya? Maha Suci Allah dengan limpahan sifatnya Yang Maha Penyayang… semua hamba nya mendapat limpahan sifatNya ini. Namun mungkin aku tidak mendapat limpahan sifatNya Yang Maha Mengasihani… salah diriku yang alpa juga.. Ampunkan dosaku Ya Allah.

 

Kini sebahagian doa saja ku hafal, tanpa buku kecil itu, susunan doaku tunggang terbalik, Sedih… tapi ku bulatkan tekad, ku teruskan usaha, biarlah sampai setahun pun, aku akan cuba menghafal sampai mahir. Kerana aku tidak mahu terus berdoa kepada Allah tanpa ku tahu butiran permintaan ku. Astarfirullah.

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: