jump to navigation

Minyak naik !!!!! Petrol 78 sen dan Diesel RM1. June 6, 2008

Posted by menadahhidayah in Komentar Isu Semasa.
trackback

Perbagai pihak memberi ulasan daripada kita-kita yang minum teh tarik di kedai kopi sehinggalah kepada jutawan internet, pakar syariah dan bekas perdana menteri di dalam blog-blog mereka.

 

Terlalu perit kenaikan ini, memang diakui oleh kita semua, tak kiralah jika kita ini bergaji besar atau pun kecil. Sama saja. Orang bergaji besar nasik lemak mereka berharga RM4.50 sepinggan kerana harga restoran yang rekaan dalamannya begitu selesa, sudu garpu stainless steel, harga hawa dingin juga sudah dimasukkan kedalam nasi lemak itu.

 

Orang bergaji kecil hanya membeli nasi lemak RM1.00 kerana hanya bersambal bilis dan telur (yang tak sampai pun tiga perempat daripada sebutir telur!).

 

Katakan akibat kenaikan minyak ini harga Nasi lemak orang bergaji besar naik sehingga menjadi RM5.50 sepinggan dan nasi lemak orang bergaji kecil naik sehingga RM2.00.

 

Kenaikannya tetap sama, semua terasa.. kenaikan RM1.00 itu. Bahkan yang lebih perit terasa adalah orang berpendapatan kecil tapi bernafsu untuk berbelanja besar! Hanya mampu membeli nasi lemak RM2.00, tetapi disebabkan mahu mempunyai status membeli nasi lemak RM5.50. Sekadar analogi untuk difikirkan..

 

Ia, itu realiti kini, lihatlah berapa ramai yang muflis sedangkan berpangkat eksekutif muda. Berapa ramai pula yang perangainya meminjam disana, kabus hutang disini, dan pinjam pula disinun.

 

Kita semua berpotensi menjadi Jutawan! Tapi perangai berbelanja melebihi pendapatan ini membuatkan kita sukar menjadi jutawan. Sebabnya jutawan membelanjakan wang mereka kurang daripada pendapatan mereka.

 

Jikalau seseorang jutawan itu mempunya wang 2 juta, dan setiap bulan di belanja kan suku juta, selepas 8 bulan.. wang nya akan habis!

 

Tetapi jika seorang bergaji kecil, Hanya RM2000 sebulan, setelah berbelanja dengan berhemat, mempunyai wang lebih RM200 sebulan, lalu ia simpan di bank. Selepas 8 bulan ia mempunyai simpanan RM1600. Nah dia lagi kaya berbanding jutawan bankrupt diatas!

 

Ia, semua orang tahu mengenai perkara ini, tapi berapa ramai sanggup mengamalkannya? Apa yang perlu diamal? Perancangan kewangan. Kita perlu rancang… banyak tip-tip berguna di tulis oleh penulis popular seperti Azizi Ali dan lain-lain. Malah kini buku-buku bahasa melayu juga banyak membicarakan tentang ini.

 

Di sertakan disini, nasihat Datuk Suret Singh dari ‘ Road Safety Department’ yang tersiar di dalam The Star 6 June 2008. Katanya, sebagai panduan umum, memandu pada 90 kmsj adalah kelajuan yang optimum. Jika anda sudah biasa memandu di lebuhraya pada 110 kmsj, cuba memandu pada 90kmsj. Anda akan rasai penjimataannya.

Betulkah tip ini? Mari kita cuba bersama.

 

Dalam kerancakan Perbankan Islam di Malaysia ini, kita harus bersyukur kerana ada pinjaman yang tidak menindas. Ingin info lanjut? Layari www.zaharuddin.net. Banyak ilmu-ilmu menarik disitu. Tetapi sedih juga apabila melihat ramai yang memanipulasikan kebaikan produk perbankan islam ini, maklumlah cas denda lewat bayarnya murah!

 

Bila tiada produk perbankan islam yang halal, kita menyalah kan kerajaan atau sesiapa saja, bila ada pula, kita pula yang lambat bayar! Bagaimana agaknya bank ini mahu berkembang, sudah lah pungutan untungnya tidak menindas kita sebagai pengguna.

 

Kenapa harus jadi begini? Adakah kerana perangai kita yang membelanjakan wang melebihi pendapatan kita? Sama-sama kita siasat.

 

Kerana harga barang dijangka akan naik tak lama lagi, kita tiada pilihan…. Kita menyalak marahkan bukit, bukit tak kan runtuh tapi kita juga yang di baling batu!

 

Kita marahkan perlbagai pihak sebab harga minyak naik, harga minyak tetap naik tak kan turun, tapi esok lusa, kita punya nasi lemak pula naik dari RM2.00 jadi RM3.00!!!

 

Rancanglah kewangan anda untuk kebaikan hari esok dan ingatlah ular yang menyusur akar tidak akan hilang bisanya.

 

– Peringatan ini untuk diriku, juga mereka yang sudi mengambil manfaatnya, Semoga mendapat manfaat.

 

– Belajarlah tentang produk-produk Perbankan Islam. Dan berilah sokongan sewajarnya.

 

– Just my 20sen.

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: